Hoe koop ik een woning in 6 stappen!

13 december 2021

Hoe koop ik een woning in 6 stappen!
Stel, je hebt hèt huis van je dromen gevonden! Maar.. hoe pak je dat eigenlijk aan, een huis kopen? 4×1 Makelaardij legt graag uit hoe je in slechts 6 stappen de eigenaar van de gevonden woning kunt worden!

Stap 1: de Voorbereiding
In de huidige markt moet je (helaas) snel willen beslissen. Tijd om te overleggen of een weekje na te denken is er amper nog bij. Zorg dus dat je als eerste weet met welke hypotheekadviseur je in zee wilt gaan. Begin dus met je te oriënteren op de markt van de hypotheekverstrekkers. Kies een hypotheekadviseur waar je het volle vertrouwen in hebt en zet een stappenplan uit voor als je de geschikte woning hebt gevonden. Het is vandaag de dag verstandig om een aankoopmakelaar te kiezen om zo je kans op een succesvolle aankoop te vergroten. Vaak kan je ook aan deze aankoopmakelaar vragen of zij een goede en betrouwbare hypotheekadviseur kennen of er zelfs mee samenwerken. Na de gesprekken met de hypotheekadviseur weet je in ieder geval wat je kan bieden op de droomwoning die je nu gaat zoeken.

Stap 2: de Bezichtiging
De kans is groot dat je de woning op internet zal vinden. Aan de hand van prachtige plaatjes en mooie teksten hebben ze jouw interesse weten te wekken. Het wordt tijd om te zien of de werkelijkheid klopt met de foto’s en een bezichtiging in te plannen. Een afspraak om de woning te bekijken, maak je bij de makelaar waarbij de woning te koop staat. Tijdens de bezichtiging krijg je  een verkoopbrochure van de woning met daarin de belangrijkste informatie over de woning. Je geeft je oren en ogen goed de kost. Let niet alleen op het feit of je de woning echt leuk vindt en of de locatie je aanspreekt, maar let vooral ook goed op de bouwkundige staat. Het kopen van een huis is een serieuze aangelegenheid en kent ook een aantal spelregels. Weet dat de verkoper een informatieplicht heeft. Dit betekent dat deze (via zijn verkopend makelaar) verplicht is alle gebreken te vermelden. Je hebt als koper ook een onderzoeksplicht, dus vraag naar de zaken waar je twijfel over hebt. Weet dat de verkoper je op alle vragen daadwerkelijk (ook weer via zijn makelaar) een antwoord moet geven.

Stap 3: de Keuze
De keuze is aan jou. Ben je na de bezichtiging nog net zo enthousiast als toen je het huis voor het eerst op internet zag? Er zijn veel redenen die meespelen of je wel of niet voor de woning zal kiezen. Deze kunnen persoonlijk van aard zijn, maar kunnen ook betrekking hebben op de bouwkundige staat van de woning of de mogelijkheid van verbouwen of zelfs aanbouwen. Om de knoop door te hakken is het in deze situatie prettig om met een aankoopmakelaar te overleggen en of je een bouwkundige in de arm moet nemen voor je de beslissing neemt. Je wilt na 5 jaar natuurlijk geen spijt van je beslissing hebben omdat je de vloer niet meer kunt vertrouwen of dat het nu al niet meer aansluit bij je gezinssamenstelling en je de woning niet naar wens kunt aanpassen.

Stap 4: de Bieding
Je hebt stap 3 achter je gelaten. Je keus staat vast. Het is nu tijd om te gaan bieden. “Vraagprijs” of een “bieding-vanaf-prijs”. In de meeste gevallen moet je vandaag toch overbieden. Het is voor een leek bijna “gokken”. Hoe hoog moet je overbieden? Als je geen aankoopmakelaar hebt moet je zelf gaan uitvinden hoe hoog je moet gaan bieden. Dat is een frustrerend proces. Je zal het meerdere keren moeten ervaren voor je denkt te weten hoe hoog je moet bieden om succesvol te zijn. De hoogte van overbieden is mede afhankelijk van de staat van de woning. Is de woning netjes afgewerkt of is er achterstallig onderhoud? Wat voor type woning is het waar je op wilt bieden? Ligt het in een gewilde stad/dorp of is de woningmarkt ter plaatse minder gewild? Of is het een wijk waar zo nu en dan problemen voorkomen? Dit zijn allemaal factoren die bepalen hoe hoog je moet overbieden. Ook nu weer het advies: neem een aankoopmakelaar. Het is echt geen overbodige luxe. Voor je het weet hebt je zo maar € 20.000 of € 30.000 te laag geboden of juist te veel overboden! Je aankoopmakelaar kan je hier goed in adviseren en begeleiden. Een aankoopmakelaar is een uitgave, maar een goede aankoopmakelaar verdient zichzelf zeker terug. Bovendien helpt hij ook met advies met betrekking tot andere factoren die een rol spelen bij de beslissing van de verkoper. De overdrachtsdatum; wel of geen voorbehoud financiering (en hoe zeker is de financiering van jou als koper) of nog eventuele andere bijkomende zaken.

Stap 5: het (voorlopig) Koopcontract
Na het biedingsproces heeft de verkoper zijn akkoord gegeven op jouw bod. Tijd om de gemaakte afspraken verder op papier te gaan zetten. De verkopend makelaar stelt een voorlopig koopcontract op. Hiermee worden de zaken vastgelegd die bij het biedingsproces zijn aangegeven en afgesproken. Je krijgt eerst een concept dat je moet bestuderen. Als je vragen hebt of opmerkingen, dan moeten deze eerst worden beantwoord of gecorrigeerd worden. Ook hier kan je aankoopmakelaar je bijstaan. Daarna volgt de ondertekening door beide partijen en heb je als koper wettelijk gezien dan nog drie dagen bedenktijd. Je hypotheekadviseur kan aan het werk worden gezet.

Stap 6: de Sleutel
Alles is in orde en de bedenktijd zit er op. De financiering is door je adviseur rond gemaakt. Nu komt de leukste fase: de sleuteloverdracht. Er vindt op de datum van de overdracht een eindbezichtiging (inspectie van de woning) plaats en de meterstanden worden genoteerd. De definitieve afwikkeling van de aankoop van jouw droomhuis vindt bij de notaris plaats. Na ondertekening krijg je de sleutel van jouw woning overhandigd en ben je de nieuwe eigenaar van jouw droomwoning!

Wil je weten wat 4×1 Makelaardij voor je kan betekenen? Bel 0229-285170 of mail info@4×1.nl 

Meer nieuwsitems?

Ferry & Ineke

Enkhuizen

"Gouden tip; als je je woning ook binnen 2 dagen wilt verkopen, moet je 4x1 eens bellen! Krijg je zeker geen spijt van. Ga maar vast inpakken."

5/5

Neem contact op

Wij staan je graag te woord.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur ons een bericht.

Sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×